Atelier cu plimbare fotogeografică

Explorare vizuală și afectivă a spațiului urban cu Ioana Zamfir (curator) și Cristina Bobe (artist vizual)
Atelier cu plimbare fotogeografică Explorare vizuală și afectivă a spațiului urban cu Ioana Zamfir (curator) și Cristina Bobe (artist vizual)

Atelier cu plimbare fotogeografică

Explorare vizuală și afectivă a spațiului urban cu Ioana Zamfir (curator) și Cristina Bobe (artist vizual)

Mundane becomes special 

as soon as you pay attention to it. 

(Susan Hiller)

Învățăm să privim orașul cu atenție, într-o lumină proaspătă și personală. Descoperim modele și instrumente creative care ne pot ajuta să vedem lumea cu alți ochi: ai noștri. Ne exprimăm punctul de vedere folosind limbajul vizual și dialogul. Generăm noi geografii subiective ale orașului prin explorare urbană, plimbare lentă, arta observației și fotografie. 

📆 Durată: 3-4 ore
📍 Loc de întâlnire: Muzeul Hărților, str. Londra, nr. 39

Destinația finală: Cafeneaua Siphon, str. Polonă, nr. 90
🥤 Include: Bilet de acces în expoziția temporară Orașul nevăzut și o cafea / un ceai la cafeneaua Siphon

Ce vom face?

  • Tur ghidat al expoziției Orașul nevăzut I Cristina Bobe
  • Introducere în psihogeografie – repere din istoria culturală a geografiilor subiective
  • Studiu vizual al spațiului urban – exemple din fotografia internațională
  • Plimbare fotogeografică – un exercițiu de observare și fotografiere a orașului, prin prisma unei forme, texturi sau culori
  • Concluzii & discuții libere la cafea / ceai despre harta subiectivă a orașului

Ce descoperim?

  • Cum să ne antrenăm privirea și să vedem dincolo de banalul cotidian
  • Cum să creăm hărți vizuale personale prin fotografie
  • Cum să ne conectăm afectiv cu orașul printr-o plimbare conștientă

Totul într-o atmosferă relaxantă și creativă.

Pentru a participa la atelier, nu ai nevoie de experiență în fotografie, ci doar de un telefon și de curiozitate.

Curatoriată de muzeografa Ioana Zamfir, expoziția ORAȘUL NEVĂZUT a artistei Cristina Bobe propune o hartă subiectivă, emoțională a spațiului urban și mai poate fi vizitată până pe 23 februarie, la Muzeul Hărților. Proiectul include o serie de evenimente conexe, precum tururi ghidate, plimbări fotogeografice sau atelierul „Hărți și cuvinte”, coordonat de poeta Svetlana Cârstean.

Cristina Bobe este artistă vizuală. A studiat filosofie la Universitatea din București și fotografie la Universitatea Națională de Arte București. Este cunoscută pentru fotografiile sale din domeniul medical, cât și pentru ideile creative care stau la baza unor inițiative unice în spațiul cultural românesc, precum proiectul fotografic „Gentle Violence”, expus la Muzeul Național Brukenthal în două ediții („The Heart” – 2014 și „Faces of Change” – 2016) – un demers de documentare și explorare artistică a intervențiilor chirurgicale pe cord deschis și a celor de chirurgie plastică; galeria „Artera” din București – un spațiu multidisciplinar creat pentru a explora conexiunile dintre arte și sănătate / corp / medicină; conceptul „Unseen. Concert in the Dark”, care a propus primele concerte de muzică clasică din România, desfășurate în întuneric complet.

Ioana Zamfir este curatoare și muzeografă la Muzeul Hărților din București, specialistă în Studii Culturale. A studiat Istoria Artei la Facultatea de Istorie a Universității din București și a urmat studii de Masterat și Doctorat în Studii Literare și Culturale la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București. A beneficiat de burse și stagii Erasmus și DAAD la universități precum Universitatea din Tübingen, Universitatea Paris Nanterre și Universitatea din Kassel. Are experiență în proiecte culturale, AFCN și Horizon 2020, și manageriază încă din 2018 programul Erasmus la Muzeului Hărților, prin care a legat parteneriate cu instituții precum V&A Museum, Biblioteca de Stat din Berlin și muzeul Plantin Moretus din Antwerp.

Lieu
Date
Prix
Commande
Lieu
Date
11:00 - Samedi, 22 February 2025
Română
Commande

110 lei

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe