program image

Program Orașul nevăzut

Expoziția „ORAȘUL NEVĂZUT | Cristina Bobe” propune o hartă subiectivă, emoțională și artistică a spațiului urban, care îndeamnă la o abordare poetică a modului în care fiecare dintre noi privește și trăiește orașul.

Pentru o experiență aprofundată de explorare a fotografiilor din expoziție, dar și a spațiului urban, proiectul propune o serie de evenimente conexe, precum tururi ghidate, ateliere de explorare literară și personală cu poeta Svetlana Cârstean, ateliere și plimbări fotogeografice alături de artista Cristina Bobe și de Ioana Zamfir, curatoarea expoziției. 

www.orasulnevazut.ro 

Ioana Zamfir: „Într-o metropolă plină de zgomot și de agitație, liniștea, explorarea individuală a orașului pentru a descoperi acele detalii care rămân nevăzute la prima vedere, devin inerente. Avem nevoie de o călătorie ghidată de sensibilitatea unui artist, care să ne reconecteze mai profund la mediul în care locuim și să ne reseteze propria raportare afectivă la aceste locuri.

Aici intervine artistul vizual Cristina Bobe, într-un mod vindecător, prin demersul ei de explorare și fotografiere urbană. Ea alege să focalizeze atenția privitorilor pe detalii arhitecturale, adevărate cicatrici pe «epiderma» orașului, în care fiecare detaliu uitat devine o poveste și fiecare fotografie capătă o voce pentru cei care o privesc. Cristina Bobe simte orașul și îl explorează în mod personal, aducându-ne în contact cu aspectele sale mai puțin cunoscute și mai puțin vizibile.”

Cristina Bobe este artistă vizuală. A studiat filosofie la Universitatea din București și fotografie la Universitatea Națională de Arte București. Este cunoscută pentru fotografiile sale din domeniul medical, cât și pentru ideile creative care stau la baza unor inițiative unice în spațiul cultural românesc, precum proiectul fotografic „Gentle Violence”, expus la Muzeul Național Brukenthal în două ediții („The Heart” – 2014 și „Faces of Change” – 2016) – un demers de documentare și explorare artistică a intervențiilor chirurgicale pe cord deschis și a celor de chirurgie plastică; galeria „Artera” din București – un spațiu multidisciplinar creat pentru a explora conexiunile dintre arte și sănătate / corp / medicină; conceptul „Unseen. Concert in the Dark”, care a propus primele concerte de muzică clasică din România, desfășurate în întuneric complet.

Ioana Zamfir este curatoare și muzeografă la Muzeul Hărților din București, specialistă în Studii Culturale. A studiat Istoria Artei la Facultatea de Istorie a Universității din București și a urmat studii de Masterat și Doctorat în Studii Literare și Culturale la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București. A beneficiat de burse și stagii Erasmus și DAAD la universități precum Universitatea din Tübingen, Universitatea Paris Nanterre și Universitatea din Kassel. Are experiență în proiecte culturale, AFCN și Horizon 2020, și manageriază încă din 2018 programul Erasmus la Muzeului Hărților, prin care a legat parteneriate cu instituții precum V&A Museum, Biblioteca de Stat din Berlin și muzeul Plantin Moretus din Antwerp.

events


22 Feb 2025
11:00

Atelier cu plimbare fotogeografică Explorare vizuală și afectivă a spațiului urban cu Ioana Zamfir (curator) și Cristina Bobe (artist vizual)
22 Feb 2025 11:00
Atelier cu plimbare fotogeografică
Explorare vizuală și afectivă a spațiului urban cu Ioana Zamfir (curator) și Cristina Bobe (artist vizual)
Română

Mundane becomes special  as soon as you pay attention to it.  (Susan Hiller) Învățăm să privim orașul cu atenție, într-o lumină proaspătă și personală. Descoperim modele și instrumente creative care ne pot ajuta să vedem lumea cu alți ochi: ai noștri....See more details

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București
Atelier cu plimbare fotogeografică
Explorare vizuală și afectivă a spațiului urban cu Ioana Zamfir (curator) și Cristina Bobe (artist vizual)
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București
price: 110 lei